Siirry suoraan sisältöön

Uudistunut pätevöinti

Suomessa käyttöön eurooppalaiset pätevyysluokat. 

Muoviteollisuus ry:n vuodesta 2010 alkaen ylläpitämässä muoviputkistohitsaajien pätevöinnin järjestelmässä otetaan käyttöön standardin EN 13067 mukaiset pätevyysluokat. Uudistus helpottaa pätevyyden osoittamista Suomessa ja erityisesti myös muualla Euroopassa.

Pätevöinti uudistuu järjestelmän koulutusorganisaatioiden syyslukukauden 2021 alkaessa. Nykyisen järjestelmän pitkälle kehitettyjen koulutus-, koe- ja pätevyysvaatimusten ansiosta tarvittavat muutokset ovat ylläpitäjien näkemyksen mukaan merkittävyydestään huolimatta varsin maltillisia.

Standardin EN 13067 mukainen pätevöintimenettely antaa muoviputkistohitsaajille mahdollisuuden aiempaa laajempaan ja yksilöidympään pätevöitymiseen. Nykyisessä menettelyssä pätevyydet on myönnetty paineputkien hitsauksessa käytettäville pusku- ja sähköhitsausmenetelmille sekä paineettomien putkistonosien kuumailma- ja ekstruusiohitsaukselle. Uudistuksen myötä käyttöön otettavat pätevyysluokat huomioivat hitsausmenetelmien lisäksi myös hitsattavat muovimateriaalit ja muovituotteet. Pätevyyksien voimassaolo lyhenee 1 vuodella aiemmasta 5 vuodesta, kun pätevyyden ylläpitoon tulee vaatimus pätevöitymiskokeiden uudelleen suorittamisesta 4 vuoden välein.

Uudistetussa pätevöintijärjestelmässä riippumattomat pätevöintivalvojat varmistavat pätevöitymisen kokeiden ja koetilaisuuksien vaatimustenmukaisuuden. Lisäksi testauslaitokset koestavat hitsauskoekappaleita ainetta rikkovin menetelmin. Uudistetut koulutuksen, kokeiden ja pätevyyksien vaatimukset perustuvat EN 13067 standardiin. Ohjeistuksen ylläpidosta ja pätevyyksien myöntämisestä vastaavat käytännössä Muoviteollisuus ry:n ylläpitämän järjestelmän toimijat.

Eurooppalaisten pätevyyksien perustana oleva standardi EN 13067 ”Plastics welding personnel. Qualification testing of welders. Thermoplastics welded assemblies” on hyvin tunnettu ja yleisesti käytetty ympäri Euroopan. Näin ollen myös standardiin perustuvassa pätevöintijärjestelmässä hankittu pätevyys ja sen mukaiset pätevyysluokat tunnistetaan ja hyväksytään laajalti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *